30 mei 2010

Lauwwarme paddenstoelensalade met brie

Ingrediënten
200 gram paddenstoelen (kastanjechampignons, skiitake)
1 eetlepels sesamolie
1 teen knoflook, geschild en geperst
1 rode peper, zonder zaadjes, fijngehakt
1 a 2 eetlepels ketjap manis / sojasaus
1 halve krop (eiken) bladsla, losgehaald
1 halve citroen, in plakjes
75 a 100 gram brie, in reepjes
1 eetlepels gehakte bieslook (vers of diepvries)
1 cm gemberwortel, geschild en geraspt
zout en versgemalen peper

Bereiding
Borstel de paddenstoelen schoon en snijd ze in plakjes.
Verhit de sesamolie in wok en roerbak de paddenstoelen ca. 2 min.
Schep knoflook, zout, peper, gemberwortel, rode peper en sojasaus erdoor.
Verdeel sla over 2 borden. Schep paddenstoelen en pikante sojasaus erop.
Garneer met citroen en brie. Bestrooi met bieslook.

Spinazie-omelet

Ingrediënten
250 gram verse spinazie
3 eieren
50 ml melk
25 gram maïs uit blik
1 teentje knoflook
1 rode chilipeper, of een beetje chilipoeder
stengel bleekselderij
1 tomaten
1 eetlepels geraspte oude (geiten)kaas
25 gram zachte geitenkaas in blokjes
15 gram pecannoten (mogen ook walnoten zijn)
olijfolie
zout en peper

Bereiding
Was de spinazie grondig en wok 4-5 minuten met wat zout in hete olijfolie. Laat even uitlekken.
Klop de eieren los in een kom met wat zout en peper en schep de spinazie, de melk, de maïs, de uitgeperste knoflook, de fijngehakte chilipeper en de in stukjes gesneden selderij en tomaten toe. Verhit boter in een grote koekenpan en schep het eimengsel in de pan. Strooi de geraspte kaas, de blokjes geitenkaas en de pecannoten erover, en bak 5-7 minuten tot de onderkant bruin is.
Draai de omelet om en bak de andere kant 2-3 minuten.

Bron: 'De dunne vegetariërs', p. 50. Zie ook: http://www.devegetarier.nl/recepten/aan-tafel/snelle-spinazieomelet

Griekse kikkererwten salade

Ingrediënten
1 blikje kikkererwten, uitgelekt
1 komkommer, in lengterichting gehalveerd en in schijfjes
8 cherry tomaatjes, gehalveerd
1 teentje knoflook, fijngesneden
1 potje zwarte olijven
30 gr feta, verbrokkeld

Dressing
Italiaanse saladedressing of vinaigrette
citroensap
olijfolie
peper
zout

Bereidingswijze
Kikkererwten, komkommer, tomaat, rode ui, knoflook, olijven, feta, saladedressing, citroensap, zout en peper door elkaar scheppen en gedurende 2 uur in de koelkast zetten alvorens te serveren.

Bron: http://allrecipes.nl/recept/521/griekse-kikkererwten-salade.aspx [30-05-2010]

Couscous-salade

Ingrediënten
150 g couscous
¼ komkommer, zonder zaadlijst en in kleine stukjes gesneden
1 tomaat, ontveld, ontpit en in stukjes gesneden
stukje (groene) paprika in stukjes gehakt
2 lente-uitjes, fijngehakt
½ stengel bleekselderij, in stukjes gesneden
1 el gehakte verse munt
1 el gehakte verse koriander
1 el gehakte verse bladpeterselie

Dressing
citroensap
2 el olijfolie
zout
peper

Bereidingswijze
Bereid de couscous. Laat afkoelen. Leg de stukjes komkommer in een zeef, bestrooi ze met zout en laat ze 30 minuten uitlekken. Spoel ze af en dep ze voorzichtig droog. Meng alle ingrediënten voorzichtig door elkaar. Zet de salade in de koelkast.

Bron: Momo : Een gastronomische reis door Marokko, Tunesië en Algerije / Mourad Mazouz, Haarlem : Schuyt & Co., 2001. Via: http://www.xs4all.nl/~westher/recepten/COUSCOUS-SALADE%20IN%20TABBOULEH-STIJL.htm [30.05.2010]