28 september 2010

Pompoenpastei met blauwe kaas, noten en champignons

Ingrediënten
25 gram gedroogde paddenstoelen
1 pompoen
200 gram kastanjechampignons
50 gram boter
olie
mespuntje chilipoeder
2 teentjes knoflook
2 eetlepels verse tijm
1 eetlepel cognac
6 eetlepels koksroom
zout, peper
50 gram blauwe kaas
50 gram walnoten
140 gram bladerdeeg
1 ei


Bereiding
Week de gedroogde paddenstoelen 20 minuten in 150 ml kokend water. Snijd de pompoen in blokjes van ca 2 cm. Snijd vervolgens de kastanjechampignons in tweeën.
Smelt de boter in een grote koekenpan, voeg wat olie toe en bak de pompoen 10 minuten op een middelmatig vuur onder af en toe roeren.
Roer de kastanjechampignons, chilipoeder, geperste knoflook en tijm erdoor en laat het geheel nog 5 minuten bakken. Zet het vuur hoger, giet de cognac erbij en roer goed door. Haal de gewelde paddenstoelen uit het water en hak ze grof. Doe ze samen met de room bij het mengsel in de pan en breng aan de kook. Haal van het vuur, maak op smaak met zout en peper en roer de blauwe kaas in stukjes en de grof gehakte walnoten erdoor.
Verdeel het mengsel over een ovenschalen. Rol het deeg uit en bedek de bovenkant van de schaal ermee en vouw het deeg om de rand. Bestrijk de bovenkant met de geklopte eidooier.
Bak de pastei in 15-20 minuten in een voorverwarmde oven op 200 °C.


Dit gerecht is een recept van Femke Halsema, fractieleider van Groen Links en lid van de Tweede Kamer . Zij werd met deze pastei derde in de Verkiezing van Lekkerste Vegetarische Recept van het Binnenhof. Het recept komt uit het online kookboek De Kamer in de Keuken, een uitgave van Stichting Wakker Dier.


Bron: http://www.devegetarier.nl/recepten/lekker--niet-moeilijk/de-kamer-in-de-keuken-femke-halsemas-pompoenpastei-met-blauwe-kaas-noten-en-champignons

Zie ook: http://www.wakkerdier.nl/vegetarisch-kookboek/index.php

27 september 2010

Ovenschotel met broccoli en pijnboompitten

Ingrediënten
1/2 kilo aardappelen
2 stronken broccoli
200 gram verse erwten
1 winterpeen.
100 gram pijnboompitten
2 eieren
scheutje (soja)melk
zout
2 kleine uitjes
olijfolie
sesamolie
groentebouillonblokje
geraspte kaas


Bereidingswijze
Kook 2 eieren hard en pel ze. Rooster in de koekenpan 100 gram pijnboompitten goudbruin. Kook de aardappelen en (in een aparte pan) de broccoli. Schil de winterpeen en snijdt in blokjes. Voeg de stukjes peen en de erwten een paar minuten voor het einde van de kooktijd aan de broccoli toe.
Verhit een scheut olijfolie in de koekenpan en fruit daarin twee gesnipperde kleine uitjes bruin. Doe er een groentebouillonblokje erbij en een halve liter water. Voeg er na een paar minuten flink doorkoken nog twee theelepels sesamolie aan toe.
Giet de aardappelen af, voeg de sojamelk, wat zout en peper toe en mix het geheel tot een smeuige puree. Giet de groenten af en stort ze in een ovenschaal. Snijdt de gekookte eieren in stukken en verdeel ze tussen de groenten. Dek de schaal af met een laag aardappelpuree. Strooi daarover de geraspte kaas en eventueel nog wat paneermeel. Zet de schotel daarna in de voorverwarmde oven (met gril). Laat ongeveer 15 minuten staan tot zich een knapperige bruine korst heeft gevormd.
Strooi de pijnboompitten erover en serveer de jus er apart bij.


Heerlijke vegetarische variant van Sunday roast.


Gebaseerd op: http://www.devegetarier.nl/recepten/broccolistamp

15 september 2010

Pasta met spinaziesaus en cherrietomaatjes

Ingrediënten
200 gr cherrietomaatjes
450 gr spinazie (vers of uit de diepvries)
100 gr roomkaas
150 gr pasta
55 gr pijnboompitten
1 kleine ui
olijfolie


Bereiding
Rooster in een droge pan de pijnboompitten en leg ze daarna weg op keukenpapier. Halveer de cherrietomaatjes. Kook de pasta gaar en verhit ondertussen de olie in een wokpan. Fruit de ui en laat de spinazie erbij ontdooien. Schep de roomkaas erbij en laat het koken.
Schep de pasta in de borden, verdeel de pasta erover en daarna ook de pijnboompitten en de cherrietomaatjes.


Bron: http://keukenhelden.nl/shance/recepten/Pasta_met_spinaziesaus/?item=16258

Tofu met maïs

Ingrediënten
200 gram tofu
peper, zout
2 theelepels kerriepoeder
1 (rode) ui
½ Spaanse peper
250 gram maïskorrels (pot of blik)
1 kleine courgette
1 bosui
1 eetlepel olie
± 2 eetlepels sojasaus of ketjap


Bereiding
Snijd de tofu in blokjes en bestrooi ze met peper, weinig zout en de kerrie.
Maak de ui schoon en snijd hem in snippers.
Verwijder van het pepertje de pitjes en snijd het pepertje klein.
Laat de maïs uitlekken.
Was de courgette, halveer hem in de lengte en snijd de helften in plakjes.
Maak de bosui schoon en snijd hem in ringen.
Verwarm de olie in een wok of braadpan en bak hierin de tofu met de ui bruin.
Voeg de peper, de maïs en de courgette toe en roerbak dit in enkele minuten gaar.
Maak het gerecht op smaak met eventueel wat kerrie en de sojasaus en strooi de ringetjes bosui er over.
Lekker met mie.


Bron: http://recepten.voedingscentrum.nl/

11 september 2010

Romige courgettesoep

Ingrediënten
1 ui
1 courgette
1 handvol pijnboompitten
2 teentjes knoflook
1 potje crème fraîche
1 liter bouillon


Bereiding
Snipper de ui en snijdt de courgette in plakjes. Fruit de ui in een pan. Bak daarna de plakjes courgette aan. Bak ze eventueel in een grilpan voor een wat sterkere smaak. Rooster de pijnboompitten licht en voeg ze bij de ui en courgette. Roer vervolgens de crème fraîche er doorheen. Voeg daarna rustig de (hete) bouillon toe en roer alles goed door elkaar. Breng het geheel tegen de kook en laat het op een laag pitje staan (niet koken!). Na een kwartier de soep met een staafmixer pureren. Daarna verder op smaak brengen met peper en tabasco.

8 september 2010

Bramen-amandeltaart

Ingrediënten
deeg
120 - 140 g bloem
beetje zout
20 g fijne suiker
120 g ongezouten boter (op kamertemperatuur)
2 el water

vulling
85 g amandelschaafsel
2 el extra amandelschaafsel om te roosteren
85 g poedersuiker
100 g boter (op kamertemperatuur)
2 eidooiers
1 ei

topping
2 el mascarpone
500-600 gr bramen
halve sinaasappel (schil schoongeboend)

Bereiding
Deeg: meng de bloem (gezeefd) met zout, suiker, boter en water snel tot een homogeen deeg en laat 20 minuten in plastic ingepakt in de koelkast rusten.Vulling: maal het amandelschaafsel (minus 2 el) met de poedersuiker fijn in de keukenmachine. Verwarm de oven voor op 180 °C. Klop de boter luchtig met de mixer. Voeg al kloppend beetje bij beetje het ei en dooiers toe aan de boter. Klop het amandelmengsel door het botermengsel tot een luchtig geheel.

Beboter de bakvorm en bestuif met bloem. Bekleed de vorm met het deeg. Verdeel het amandelmengsel gelijkmatig over de deegbodem. Bak de bodem in 40 minuten in het midden van de oven gaar.

Check de kleur na 20 minuten en leg er een stuk aluminiumfolie op indien nodig. Laat de bodem uit de oven geheel afkoelen. Rooster de 2 el amandelen. Topping: verwarm de bramen licht tot ze net zacht worden en wat sap loslaten. Laat ze afkoelen. Smeer een laagje mascarpone over de bodem en verdeel de bramen erover. Rasp er wat sinaasappelschil over en bestrooi met 2 el geroosterd amandelschaafsel.

Bereidingstijd: 1.5 uur
Bron: http://www.ztrdg.nl/zoekresultaat/detail/recept/bramen-amandeltaart/