24 december 2020

Brabantse worstenbroodjes

Ingrediënten 
Voor het brooddeeg 
250 g bloem + extra om te bestuiven 
150 g water of ongezoete plantaardige melk 
40 g olijfolie of koolzaadolie met botersmaak 
1 zakje gedroogde gist 
1 eetlepel suiker 
1 theelepel zout 

Voor de vulling
400 gram plantaardig gehakt 
5 eetlepels paneermeel 
1 eetlepel bloem 
1 eetlepel olijfolie 
1/2 theelepel gemalen korianderzaad 
1/2 tl nootmuskaat 
1/4 theelepel versgemalen peper 
1 mespunt gember 
1/2 eetlepel mosterd (optioneel) 
1 à 2 eetlepels water (optioneel)

Bereiding 
Doe de bloem met het water, olie, gist, suiker en zout in een kom en kneed het met de deeghaken van je mixer in vijf minuten tot een mooi glad deeg. Bestuif het deeg met een beetje bloem en vorm er 12 balletjes van ongeveer 40 gram van. Zet ze een minuut of 20 op een warme plaats om te rijzen. 

Maak ondertussen het gehaktmengsel. Neem het vegagehakt en meng er het paneermeel, bloem, olie en kruiden door. Prak het mengsel een beetje fijn tot het een samenhangende massa wordt. Voeg eventueel wat water toe als het mengsel te droog is. Vorm met je handen 12 kleine worstjes van het gehaktmengsel.

Bestuif je werkoppervlak met een beetje bloem en rol de deegbolletjes uit tot kleine ovale lapjes. Leg op elk deeglapje in de lengte een gehaktworstje. Vouw de korte kantjes van het deeglapje over de uiteindes van het worstje. En rol het broodje dan vanaf een lange zijde op, net als een loempia. Leg de worstebroodjes op een bakplaat of ovenrooster dat je bekleed hebt met bakpapier en laat ze een half uur tot 45 minuten rijzen. 

Verwarm de oven voor op 180 graden en bak de broodjes in ongeveer 20 minuten mooi bruin.

Bron