8 september 2010

Bramen-amandeltaart

Ingrediënten
deeg
120 - 140 g bloem
beetje zout
20 g fijne suiker
120 g ongezouten boter (op kamertemperatuur)
2 el water

vulling
85 g amandelschaafsel
2 el extra amandelschaafsel om te roosteren
85 g poedersuiker
100 g boter (op kamertemperatuur)
2 eidooiers
1 ei

topping
2 el mascarpone
500-600 gr bramen
halve sinaasappel (schil schoongeboend)

Bereiding
Deeg: meng de bloem (gezeefd) met zout, suiker, boter en water snel tot een homogeen deeg en laat 20 minuten in plastic ingepakt in de koelkast rusten.Vulling: maal het amandelschaafsel (minus 2 el) met de poedersuiker fijn in de keukenmachine. Verwarm de oven voor op 180 °C. Klop de boter luchtig met de mixer. Voeg al kloppend beetje bij beetje het ei en dooiers toe aan de boter. Klop het amandelmengsel door het botermengsel tot een luchtig geheel.

Beboter de bakvorm en bestuif met bloem. Bekleed de vorm met het deeg. Verdeel het amandelmengsel gelijkmatig over de deegbodem. Bak de bodem in 40 minuten in het midden van de oven gaar.

Check de kleur na 20 minuten en leg er een stuk aluminiumfolie op indien nodig. Laat de bodem uit de oven geheel afkoelen. Rooster de 2 el amandelen. Topping: verwarm de bramen licht tot ze net zacht worden en wat sap loslaten. Laat ze afkoelen. Smeer een laagje mascarpone over de bodem en verdeel de bramen erover. Rasp er wat sinaasappelschil over en bestrooi met 2 el geroosterd amandelschaafsel.

Bereidingstijd: 1.5 uur
Bron: http://www.ztrdg.nl/zoekresultaat/detail/recept/bramen-amandeltaart/