28 september 2010

Pompoenpastei met blauwe kaas, noten en champignons

Ingrediënten
25 gram gedroogde paddenstoelen
1 pompoen
200 gram kastanjechampignons
50 gram boter
olie
mespuntje chilipoeder
2 teentjes knoflook
2 eetlepels verse tijm
1 eetlepel cognac
6 eetlepels koksroom
zout, peper
50 gram blauwe kaas
50 gram walnoten
140 gram bladerdeeg
1 ei


Bereiding
Week de gedroogde paddenstoelen 20 minuten in 150 ml kokend water. Snijd de pompoen in blokjes van ca 2 cm. Snijd vervolgens de kastanjechampignons in tweeën.
Smelt de boter in een grote koekenpan, voeg wat olie toe en bak de pompoen 10 minuten op een middelmatig vuur onder af en toe roeren.
Roer de kastanjechampignons, chilipoeder, geperste knoflook en tijm erdoor en laat het geheel nog 5 minuten bakken. Zet het vuur hoger, giet de cognac erbij en roer goed door. Haal de gewelde paddenstoelen uit het water en hak ze grof. Doe ze samen met de room bij het mengsel in de pan en breng aan de kook. Haal van het vuur, maak op smaak met zout en peper en roer de blauwe kaas in stukjes en de grof gehakte walnoten erdoor.
Verdeel het mengsel over een ovenschalen. Rol het deeg uit en bedek de bovenkant van de schaal ermee en vouw het deeg om de rand. Bestrijk de bovenkant met de geklopte eidooier.
Bak de pastei in 15-20 minuten in een voorverwarmde oven op 200 °C.


Dit gerecht is een recept van Femke Halsema, fractieleider van Groen Links en lid van de Tweede Kamer . Zij werd met deze pastei derde in de Verkiezing van Lekkerste Vegetarische Recept van het Binnenhof. Het recept komt uit het online kookboek De Kamer in de Keuken, een uitgave van Stichting Wakker Dier.


Bron: http://www.devegetarier.nl/recepten/lekker--niet-moeilijk/de-kamer-in-de-keuken-femke-halsemas-pompoenpastei-met-blauwe-kaas-noten-en-champignons

Zie ook: http://www.wakkerdier.nl/vegetarisch-kookboek/index.php